Jedná se o strom, který dorůstá až do výše dvaceti metrů. Tento strom pochází z Číny, v Evropě se objevil před několika staletími. Dříve sloužil jako potravina pro bource morušového. Moruše bílá byla oblíbená už od raného středověku, kdy Karel Veliký nařídil to, aby byly moruše pěstovány jako užitečné rostliny na císařském panství.
Co se týče našeho území, tak zde rostou už dlouho a někde zas se pěstují už několik staletí. V současné době jak se začíná oteplovat klima, to značně zlepšuje jejich šíření v Evropě.
Plody moruše se svým tvarem podobají ostružině. Souplodí je buď tmavě fialové či bílé v případě moruše bílé. Chuť je velice sladká, ale moruše je hodně citlivá na přepravu, takže je malá pravděpodobnost, že byste jí u nás sehnali čerstvou. Nejčastěji se suší na slunci a potom se takto zpracované rozvážejí. Při sušení se zvyšuje obsah cukru a sladká chuť moruší. Nejsou jen sladkou a chutnou potravinou, ale taky jelikož mají vysoké výživné hodnoty, můžeme je zařadit do superpotravin.
Vysoce obsahují vitamín C, dále taky obsahují vitamín K a velkou řadu minerálů, jako jsou například železo, vápník, fosfor, draslík nebo hořčík, ale také obsahují vlákninu a bílkoviny. Lze je konzumovat jako ideální chutnou a zdravou svačinu, jelikož moruše bílá má vysoký obsah přírodních cukrů, jako je glukóza a fruktóza. Také mají relativně vysokou hladinu bílkovin a žádný tuk. Stravitelná vláknina obsahuje asi 10%.
Moruše bílá https://www.nakliceno.cz/moruse/. se v léčitelství používá k léčbě únavy a slabosti, dále prospívá ledvinám, upravují chudokrevnost, chrání před rakovinou, zabraňují předčasnému šedivění vlasů, zlepšují spánek či zklidňují mysl.
Dále moruše obsahují resveratrol. Resveratrol můžeme najít často jako volně dostupný doplněk stravy. Moruše dále obsahuje moranolin, který zpomaluje vstřebávání sacharidů a udržuje zdravou hladinu glukózy.